99% PRAKSE, 1% TEORIJE

"Ne, ker bi bilo potrebno malo teorije, ampak ker je potrebno veliko prakse."

SANJA ZALAR GOSTIMIROVIĆ

učiteljica joge ♥ budokon® učiteljica ♥ učiteljica tangaS svojo izrazito gibalno in analitično zgodovino stopam v danes, kjer radovedno raziskujem lasten gib ter gibanje praktikantov. Učim se prek poučevanja, redne prakse, izobraževanj pri mojstrih in opazovanja.

V preteklosti sem gib raziskovala na treningih karateja, gimnastike, hip hopa in jazz baleta. Od petnajstega leta dalje pa gibanje raziskujem predvsem skozi jogijske asane in argentinski tango (s pričetkom v Tango Baru 2006). Trenutno mi največi izziv in nov okvir raziskovanja predstavljajo mešane gibalne umetnosti - Budokon.

Na področju tanga se moj jezik in moje delo vrtita predvsem okoli varnega in udobnega načina uporabe telesa, učinkovitosti in kvalitete giba, pozornosti na sebi, partnerju in prostor vmes, izraznosti ter spoštovanju integritete posameznika. Vse skupaj je zajeto v okvirju "tango jezika", to je notranje-osnega gibanja (tistega pred perifernim - zunanjim), s katerim vstopamo v odnosno - spročamo parterju svoje premike in zaznavamo signale za naše lastne premike.

Skozi redne treninge in analize raziskujem tehniko, študiram anatomijo in telesno mehaniko. Oživljajo me gibanje, kreiranje, raziskovanje. Navdihuje me občutek, da lahko z drugimi delim orodja, ki osvobajajo in omogočajo izražanje.

Celovit študij

Sistem študija, ki se skozi moje izkušnje kaže kot izjemno učinkovit, je sestavljen iz samostojnega dela na lastni tehniki in iz dela v paru.

Sem mnenja, da je tehnika uporabe telesa v smislu plesnih vlog (sledim/vodim) enotna, različni so le elementi skozi katere se gib izraža ("leteče noge" so na primer pogostejše pri tistemu, ki v plesu sledi) in iz tega razloga je v uporabi termin "ženska/moška tehnika".

V mojem svetu obstaja več različnih tehnik, ki omogočajo podobne rezultate. Poznamo na primer več načinov vodenja/sledenja istih elementov, ki se razlikujejo po načinu uporabe "notranjega telesa".

Verjamem, da bolj kot je naše telo prevodno, bolj celovito lahko plešemo in sočasno uporabljamo več različnih tehnik, kar se izrazi v celotelesnem gibanju. Slednje si jemljem za svoj plesno-študijski fokus.


SAMOSTOJNA TEHNIKA

Skozi samostojno delo raziskujem, bolje spoznavam lastno telo ter njegove zmožnosti in omejitve.

Ko jih prepoznam, lahko pričnem s transformacijo spremenljivih vzorcev, po drugi strani pa lahko z novim zavedanjem in razumevanjem izberem prilagoditve, sprejmem lastne gibalne specifike na katere ta trenutek ne morem vplivati (mišično skeletno).

Tako si glede na lastne potrebe in želje izbiram objem, telesno držo, stila plesa, ki je pogosto povezan z notranjimi in zunanjimi izrazi tanga (vrsta objema, dinamika, interpretacija, dolžina korakov itd.)

Samostojna tehnika, ki jo s praktikanti delim, je v prvi fazi namenjena treningu kontrole in koordinacije nad lastnim telesom. V drugi fazi pa grajenju mostu med kontrolo in prepuščanjem, ki šele omogoča celotelesno gibanje.

Tekom individualnih ur, skozi skrbno pripravljen učni načrt, urimo telo in znotraj telesa vzpostavljamo povezave, ki nam pomagajo pri okretnosti in ohranjanju lastnega ravnotežja.

Verjamem, da z veščinami pridobljenimi tekom dela na tehniki omogočamo sebi in partnerju svobodo izražanja, svobodo gibanja in posledično večji užitek.


TEHNIKA V PARU

Pri delu v paru se osredotočamo predvsem na komunikacijo in uglaševanje. Utelešeno tehniko, ki smo jo pridobili s samostojnim delom (ali pa pomanjkanjem tega) že prinesemo v objem.

Ugotavljam, da skozi odnosno delo naša telesa urimo v prilagodljivost, čuječnost, odzivnost in senzibilnost. Urimo jih proti čedalje bolj brezturdni sposobnosti prilagoditve lastnega gibanja partnerjevemu.

Glede na izkušnje (iz obeh bregov) opažam, da se pri delu v paru - v začetni fazi študija zelo hitro pokažejo rigidni gibalni vzorci, neučinkovite adaptacije, izguba lastne avtonomnosti in ostale ovire, ki nam in partnerju otežujejo izražanje. Po drugi strani pa se po večletnem skupnem plesu, prav tu, v prostoru med plesalcema, skrijejo vse te iste zgoraj omenjene omejitve.

Pomembno se mi zdi, da praktikant jasno ubesedi, kaj pričakuje od svojega tanga, od tega dogovora je odvisno skupno nadaljnje delo. Če nimamo želje po družabnem plesu in širjenju svoje veščine na vsa možna narečja tango jezika, potem delo z enim parterjem ne predstavlja ovire ampak pravzaprav prednost pri komunikaciji in sposobnosti prilagoditve znotraj para.

Če pa si želimo plavati po svetovnem tango oceanu, pa velja razmisliti, da se prepogosto delo z istim parterjem lahko prelevi v sidranje lastnega jezika in izgubo posluha za narečja (težave se pojavljajo predvsem pri plesalkah, ki pridobijo selektiven način "branja" vodstva, kar predstavlja omejitev na družabnem plesišču).

Zaradi tega praktikante, ki imajo željo plesati družabno, spodbujam k študiju in trenigih (praktike) z različnimi parterji. Program je, kot lahko sklepate, odvisen do vaših želja, vizij in potreb.

Opis in cenik

Z največjim užitkom delam v svobodi, ki jo omogočajo individualne ure.

Govorim o svobodi tega, da se lahko popolnoma posvetim posamezniku z vsemi njegovimi specifičnim potrebam in željami.
Trajanje individualne ure: 75 minut (s posvetom in zaključnim dogovorom vred - 60 minut gibalni del)

OBVESTILO
Individualne ure v Ljubljani možne samo ob PONEDELJKIH (ure - po dogovoru)
Glede na trenutne kapacitete sporočam, da do nadaljnjega lahko na individualne ure sprejmem:
SOLO PLESALCI: kvota zapolnjena, trenutno ne sprejemam novih leaderjev
SOLO PLESALKE: eno (1 termin na teden)
PLESNI PARI: en par (1 termin na teden)

Če si želite tanga naučiti hitreje, natančneje in pridobiti globlje razumevanje, potem so individualne ure prava izbira za vas.

POSAMEZNIKI

Cena individualne ure: 45 €
Paket 4 delavnic: 160 € (40 € na posamezno srečanje)


Cena paketa vključuje: Priprava učnega načrta, snemanje (po želji),
ponovitev (ključne točke vsakega srečanja - zabeležek)

PARI

Cena individualne ure: 70 €
Paket 4 delavnic: 260 € (65 € na posamezno srečanje)


Cena paketa vključuje: Priprava učnega načrta, snemanje (po želji),
ponovitev (ključne točke vsakega srečanja - zabeležek)***** Veljavnost paketov je zaradi zagotavljanja rednega termina vezana na čas.*****
Za paket štirih individualih ur vam reden termin zagotavljam mesec in pol.

**** Cene veljajo le v primeru izvedbe ure na moji izbrani lokaciji. Ob spremembi lokacije se spremenijo tudi cene (najem dvorane je strošek praktikanta). ****
*** Pridužujem si pravico do sprememb cenika in pogojev dela. ***

Kontakt


Sanja 040 325 105