99% PRAKSE, 1% TEORIJE

"Ne, ker bi bilo potrebno malo teorije, ampak ker je potrebno veliko prakse."

SANJA ZALAR GOSTIMIROVIĆ

učiteljica joge ♥ budokon® učiteljica ♥ učiteljica tangaŠtudijsko pot sem začela na Pedagoški fakluteti, kjer sem se učila poučevanja, zaključujem pa jo na psihosocialni smeri Falkultete za socialno delo, ki fokus usmerja predvsem na pridobivanje veščin potrebnih za vzpostavljanje delovnega odnosa in osebnega stika.

S svojo izrazito gibalno in analitično zgodovino stopam v danes, kjer (še) vedno raziskujem, se učim prek poučevanja, lastne prakse, rednih izobraževanj in opazovanja.

Prvih petnajst let življenja sem gib raziskovala na rednih treningih karateja, gimnastike, hip hopa in jazz baleta. Naslednjih petnajst let pa raziskujem predvsem skozi jogijske asane, intuitiven gib in argentinski tango (od 2009).

Moj tango je ples številnih obrazov, mnogih izrazov in prav vseh barv. Prepuščen je samodefiniciji in spoštljivo zagotavlja svobodo, le dovoliti si jo moramo.

Na področju tanga se ne pogovarjam o "prav in narobe", moj jezik in moje delo se vrtita predvsem okoli varnega in udobnega načina uporabe telesa, učinkovitosti in kvaliteti giba, pozornosti na sebi, partnerju in prostor vmes, izraznosti ter spoštovanju celovitosti.

Skozi redne treninge in analize raziskujem tehniko, študiram anatomijo in telesno mehaniko. Oživljajo me gibanje, kreiranje, raziskovanje. Navdihuje me občutek, da lahko z drugimi delim orodja, ki osvobajajo in omogočajo izražanje.

Celovit študij

Sistem študija, ki se skozi moje izkušnje kaže kot izjemno učinkovit, je sestavljen iz samostojnega dela na lastni tehniki in iz dela v paru.

Sem mnenja, da je tehnika uporabe telesa v smislu plesnih vlog (sledim/vodim) enotna, različni so le elementi skozi katere se gib izraža ("leteče noge" so na primer pogostejše pri tistemu, ki v plesu sledi) in iz tega razloga je v uporabi termin "ženska/moška tehnika".

V mojem svetu bstaja več različnih tehnik, ki omogočajo podobne rezultate. Poznamo na primer več načinov vodenja/sledenja istih elementov, ki se razlikujejo po načinu uporabe "notranjega telesa".

Verjamem, da bolj kot je naše telo prevodno, bolj celovito lahko plešemo in sočasno uporabljamo več različnih tehnik, kar se izrazi v celotelesnem gibanju. Slednje si jemljem za svoj plesno-študijski fokus.


SAMOSTOJNA TEHNIKA

Skozi samostojno delo raziskujem in bolje spoznavam lastno telo ter njegove zmožnosti in omejitve.

Ko jih prepoznam, lahko začnem transformirati spremenljive vzorce, po drugi strani pa lahko z novim zavedanjem in razumevanjem izberem prilagoditve in sprejmem specifike na katere ne morem ali pa ne želim vplivati.

Tako si glede na lastne potrebe in želje izbiram objem, telesno držo, stila plesa, ki je pogosto povezan z notranjimi in zunanjimi izrazi tanga (dinamika, interpretacija, dolžina korakov itd.)

Samostojna tehnika, ki jo s praktikanti delim, je namenjena treningu kontrole in koordinacije nad lastnim telesom.

Tekom individualnih ur skozi skrbno pripravljen učni načrt urimo telo in znotraj telesa vzpostavljamo povezave, ki nam pomagajo pri okretnosti in ohranjanju lastnega ravnotežja.

Verjamem, da z veščinami pridobljenimi tekom dela na tehniki omogočamo sebi in partnerju svobodo izražanja, svobodo gibanja.


TEHNIKA V PARU

Pri delu v paru se osredotočamo predvsem na komunikacijo in uglaševanje. Utelešeno tehniko, ki smo jo pridobili s samostojnim delom (ali pa pomanjkanjem tega) že prinesemo v objem.

Ugotavljam, da skozi odnosno delo naša telesa urimo v prilagodljivost, čuječnost, odzivnost in senzibilnost. Urimo jih proti čedalje bolj brezturdni sposobnosti prilagoditve lastnega gibanja partnerjevemu.

Glede na izkušnje (iz obeh bregov) opažam, da se pri delu v paru - v začetni fazi študija zelo hitro pokažejo rigidni gibalni vzorci, neučinkovite adaptacije, izguba lastne avtonomnosti in ostale ovire, ki nam in partnerju otežujejo izražanje. Po drugi strani pa se po večletnem skupnem plesu, prav tu, v prostoru med plesalcema, skrijejo vse te iste zgoraj omenjene omejitve.

Pomembno se mi zdi, da praktikant jasno ubesedi, kaj pričakuje od svojega tanga (ta trenutek, to se seveda spreminja in takrat se ponovno pogovorimo), od tega dogovora je odvisno skupno nadaljnje delo. Če nimamo želje po družabnem plesu in širjenju svoje veščine na vsa možna narečja tango jezika, potem to ne predstavlja ovire ampak pravzaprav prednost pri komunikaciji in sposobnosti prilagoditve med partnerjema.

Če pa si želimo plavati po svetovnem tango oceanu, pa velja razmisliti, da se prepogosto delo z istim parterjem lahko prelevi v sidranje lastnega jezika in izgubo posluha za narečja.

Zaradi tega praktikante, ki imajo željo plesati družabno, spodbujam k študiju in vadbi (praktike) z različnimi parterji. Program je, kot lahko sklepate, odvisen do vaših želja, vizij in potreb.

Opis in cenik

Z največjim užitkom delam v svobodi, ki jo omogočajo individualne ure.

Govorim o svobodi tega, da se lahko popolnoma posvetim posamezniku z vsemi njegovimi specifičnim potrebam in željami.
Trajanje individualne ure: 75 minut (s posvetom in zaključnim dogovorom vred - 60 minut gibalni del)

OBVESTILO
Glede na trenutne kapacitete sporočam, da do nadaljnjega lahko na individualne ure sprejmem:
SOLO PLESALCI: kvota zapolnjena, trenutno ne sprejemam novih leaderjev
SOLO PLESALKE: dve (1 termin na teden) oz. eno (2 termina na teden)
PLESNI PARI: dva para (1 termin na teden) oz. en par (2 termina na teden)

Če si želite tanga naučiti hitreje, natančneje in pridobiti globlje razumevanje, potem so individualne ure prava izbira za vas.

POSAMEZNIKI

Cena individualne ure: 45 €
Paket 4 delavnic: 160 € (40 € na posamezno srečanje)
Paket 8 delavnic: 280 € (35 € na posamezno srečanje in na vsako naslednje - nadaljevanje brez prekinitve)


Cena paketa vključuje: Priprava učnega načrta, snemanje (po želji),
ponovitev (ključne točke vsakega srečanja - zabeležek)

PARI

Cena individualne ure: 70 €
Paket 4 delavnic: 260 € (65 € na posamezno srečanje)
Paket 8 delavnic: 480 € (60 € na posamezno srečanje in na vsako naslednje - nadaljevanje brez prekinitve)


Cena paketa vključuje: Priprava učnega načrta, snemanje (po želji),
ponovitev (ključne točke vsakega srečanja - zabeležek)***** Veljavnost paketov je zaradi zagotavljanja rednega termina vezana na čas.*****
Za paket štirih individualih ur vam reden termin zagotavljam mesec in pol, za paket osmih ur pa tri mesece od prvega obiska.

**** Cene veljajo le v primeru izvedbe ure na moji lokaciji. Ob spremembi lokacije se spremenijo tudi cene (najem dvorane je strošek praktikanta). ****
*** Pridužujem si pravico do sprememb cenika in pogojev dela. ***

Kontakt


Sanja 040 325 105